Narodeninová torta
Pokiaľ plánujete na oslavu upiecť tortu, odporúčam tejto jednoduchý recept, ktorý som pripravila na svoje vlastné narodeniny.
Na cesto budeme potrebovať:
- 8 vajec
- 400 g práškového cukru
- 400 g hladkej múky
- 1 a 1/2 prášku do pečiva
- 2 dcl oleja
- 2 dcl vody
- 2 PL kakaa
Z bielkov si vyšľaháme sneh. Cukor a žĺtky vyšľaháme do peny, pridáme olej a vodu, postupne pridávame preosiatu múku s práškom do pečiva. Ak chceme, môžeme pridať kakao (dostaneme tmavý korpus). Nakoniec pridáme sneh a premiešame. Dáme do tortovej formy (moja má priemer 32 cm a vyšlo mi to tak akurát na výšku - ak máte menšiu, upravíme počet vajec a adekvátne k tomu aj množstvo cukru a múky). Pečieme pri 180°C, čas pečenia závisí od rúry, u mňa to trvalo aj niečo vyše hodiny. Po zhruba pol hodine skontrolujeme pichnutím špáradla, ak sa cesto prilepilo, pečieme ďalej.
Gaštanová plnka:
- 500 g gaštanového pyré (2 balíky)
- 400 ml šľahačkovej smotany
- stužovač šľahačky
Smotanu vyšľaháme do zhustnutia, pridáme gašťanové pyré a podľa návodu primiešame želatínu/stužovač. Takto pripravenú plnku dáme stuhnúť do chladničky na minimálne hodinu.
Príprava torty:
Po upečení korpus rozrežeme, počet častí závisí od výšky korpusu, mne vyšlo na štyri poschodia. Dve poschodia som naplnila gaštanovou plnkou (nešetríme, ja som sa bála, že mi neostane a nakoniec som polku plnky zahodila a torta bola suchá :) ). Vrchné poschodie potrieme džemom (ja som zvolila čerešňový) a uložíme vrchný korpus.
Tortu môžeme následne dozdobiť podľa vlastného uváženia, ja som zvolila pokrytie fondánom.
Boky a vrch torty som potrela plnkou zmiešanou s maslom tak, aby bol jej povrch hladký. Následne som korpus pokryla vyvaľkaným fondánom a ozdobila. Umelec zo mňa síce nebude, ale chuť bola super.
Prajem dobrú chuť! :P