Narodeninová torta II
Pretože máme pomerne veľkú rodinu a malý byt, museli sme oslavu mojich narodenín rozdeliť na dve časti. A tak mi neostávalo nič iné, než upiecť v poradí už druhú narodeninovú tortu. Tentokrát som si vybrala niečo ľahšie a ovocnejšie - nahá torta s jahodami a mascarpone.
Postup je veľmi jednoduchý.
Na korpus budeme potrebovať presne to isté čo naposledy (s výnimkou kakaa):
- 6 vajec
- 30 dkg cukru
- 30 dkg múky
- 1 prášok do pečiva
- 150 ml vody
- 150 ml oleja
(vidíte, že gramáže sú upravené, ale napriek tomu mi z toho vyšla pekná vysoká torta)
Opäť si oddelíme žĺtka od bielkov. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtka zmiešame s cukrom a pridáme vodu, olej a postupne múku s práškom do pečiva. Nakoniec pridáme sneh, vylejeme do tortovej formy a pečieme pri 180°C necelú hodinku.
Na plnku budeme potrebovať:
- 200 ml smotany na šľahanie
- 250 g mascarpone
- 250 g jemného tvarohu
- cukor podľa chuti
Smotanu vyšľaháme, pridáme mascarpone a tvaroh, cukor podľa chuti a dôkladne premiešame. Takto pripravenú plnku ešte dáme zachladiť do chladničky.
Korpus si rozdelíme na tri-štyri rovnomerné časti a každé poschodie plníme mascarpone krémom a následne naukladáme jahody.
Vrch a boky torty zľahka ozdobíme krémom, môžeme vrch zaliať ešte čokoládovou polevou a na ňu dáme jahody. Výsledok je takýto:
Ak chcete pripraviť ganache polevu, stačí vám asi 100 ml šľahačkovej smotany a cca 100 g horkej čokolády. Smotanu zohrejte a zalejte ňou rozlámanú čokoládu. Ak chcete dodať poleve lesk, môžeme pridať trošku zmäknutého masla. Takto pripravenou polevou postupne oblievame okraj torty, občas trošku vyjdeme, aby nám to pekne stieklo. voilá :)